BAASROODSE STRATEN

ROSSTRAAT


De gebruikelijke verklaring van de Rosstraat is dat deze teruggaat op een roskot dat zich aan deze straat zou hebben bevonden. Dat is een molen die wordt aangedreven door één of meerdere paarden. Niets is echter minder waar. De middeleeuwse benaming was immers de Rotstraat. Deze naam gaat terug naar het immense 'rot' of gerooid bos dat zich aan de rechterkant van deze straat bevond. Vroeger strekte het huidige Buggenhoutbos immers tot aan de Schelde en Baasrode-centrum. Na verloop van tijd werd de naam verbasterd tot de Rosstraat.


De huidige Rosstraat is een stuk langer dan vroeger. Tot het midden van de 19de eeuw liep de Rosstraat in het zuiden dood op de huidige Bookmolenstraat (toen de Boekweitkoekstraat genoemd). Ze werd toen verlengd tot aan de Mandekensstraat, dwars door het vroegere Vierbunderbos. In het noorden eindigde ze dan weer oorspronkelijk op de kruising  met   de Smeyskensstraat & Schuurkouter. Ze ging daar over in de doodlopende 'Kerstiaanstraat' (later ook de Molenstraat genoemd), die zelf met een klein wegeltje (de Kerkweg) in verbinding stond met de huidige Scheepswerfstraat. Na de aanleg van een volwaardige straat omstreeks het midden van de 19de eeuw werd dit ook de Rosstraat genoemd.


Op de steenweg Dendermonde-Mechelen na was de Rosstraat vanaf toen de belangrijkste straat van Baasrode. Het was de voornaamste verbindingsweg tussen Lebbeke en Baasrode-centrum.

De Rosstraat nu

De Rosstraat in 1775

De Rosstraat in 1607